film

Göteborg Film Festival 2006

2006-01-15 13:00 #0 av: Stefan

Under den 29:e Göteborg Film Festival körs ca 700 filmvisningar på 14 biografer. Här följer ett pressmeddelande med mer information och tips på en del av de filmer som kommer att visas.

Göteborg Film Festival 2006 blandar friskt och bjuder på ett program där asiatisk skräck möter fransk-armenisk kärlek, schweizisk munkvardag och alla de andra kombinationer som kan uppstå när 450 kort-, lång- och dokumentärfilmer från totalt 60 länder visas under tio dagar.

Invigningsfilm är Sturla Gunnarssons isländsk-kanadensiska vikingaepos Beowulf & Grendel med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna. Den är också först ut av de nominerade till Göteborg Film Festivals Nordiska Filmpris och en av flera engelskspråkiga filmer i tävlan i år. Som avslutningsfilm visas Mel Brooks The Producers.

För att göra det enklare för publiken att hitta rätt bland de många filmerna i programmet finns det i år en rad rubriker som ska ge en bättre översikt och underlätta det personliga filmvalet. Några av de nya sektionerna är Gala, för filmerna med de stora namnen, It's all true, för dokumentärer, First Cut, för debutanter, Worldwide, för några av de bästa filmerna från hela världen och Another View där filmer med ett nyskapande filmspråk presenteras. Utöver dessa kategorier märks även en rad teman som musikfilm, Kanada, danska trilogier och Love, Actually! Dessutom uppmärksammas tjugoårsjubiléet av glasnost med en retrospektiv med tio filmer från denna ryska töväderstid.

Den brittiska dokumentärfilmaren Kim Longinotto står i fokus och besöker också festivalen för en Master class där hon kommer att beskriva sitt speciella sätt att arbeta. Bland övriga gäster märks till exempel Stellan Skarsgård (Beowulf & Grendel), Gavin Hood (Tsotsi), Jan Svankmajer (Lunacy, Best of Svankmajer), Roger Donaldson (The World's Fastest Indian), Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y), Bingjian Zhang (Suffocation), Phil Morrison (Amy Adams i Junebug, Oscarshet) och Yoav Shamir (5 Days).

Det svenska programmet, SVENSKA BILDER 2006, omfattar totalt omkring 200 filmer. Hela filmåret 2005 synas och i programmet ingår 10 nya långfilmer och drygt 122 nya kort- och novellfilmer.

I programmet ingår också seminarieprogrammet CINEMIX. Cinemix 2006 tar en närmare titt på ämnen såsom förorten i skottlinjen, häxkonst i Afrika, svensk kortfilm, Kinas första skräckfilmsregissör, dansk film och tjugo år sedan glasnost.

Göteborg Film Festival pågår 27 januari till 6 februari 2006. Biljetter finns att köpa på biografen Draken och på www.filmfestival.org från kl. 12.00 lördag 14 januari 2006.

  

  

  Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-01-15
Anmäl
2006-01-15 13:07 #1 av: Stefan

Passa gärna på att diskutera festivalen och filmerna som visas.

>> Diskutera i forumet

Anmäl
2006-02-06 13:43 #2 av: HarryB

Århundradets särskrivning är det iallfall. Skrikandes

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.