regissör

Hayao Miyazaki del 2

2005-08-21 16:04 #0 av: Stefan

Här följer en presentation och beskrivning av samtliga filmer från den japanska mästerregissören. Ta chansen att se film som är annorlunda och få en härlig upplevelse!

Spirited Away (2001)

Chihiro hamnar mitt i sitt livs största äventyr och utmaning när hennes föräldrar kör vilse på en skogsväg och de plötsligt befinner sig i en mystisk stad. Då hennes föräldrar förvandlas till grisar är hon helt på egen hand och det är inte så lätt för en ensam och rädd 10-åring. För att kunna rädda sina föräldrar och ta sig tillbaka till den verkliga världen blir hon tvungen att ta anställning på ett badhus för gudar och demoner.

Det är svårt att göra den här filmen rättvisa genom en kort beskrivning då den innehåller så mycket värt att nämna. Det är en originell story och man sveps lätt in i den fantasirika världen. Jag tycker det här är filmkonst i dess rätta bemärkelse och ett rent mästerverk!

 

Princess Mononoke (1997)

Den unga Ashitaka blir förgiftad av en demon och går en våldsam död till mötes. I jakt på ett botemedel ger han sig iväg från byn, men han upptäcker för varje dag som går att han håller på att förvandlas och det blir en kamp mot tiden. Han hoppas hitta hjälp djupt inne i skogarna och beger sig dit där han träffar den mystiska Mononoke som har växt upp bland vargar. Ashitaka dras in i en konflikt mellan en grupp människor och Mononoke som försöker skydda skogen och djuren som lever där.

 

Porco Rosso (1992)

Filmen utspelar sig under 1930-talets Italien bland prisjägare och flygande pirater och vi får följa Porco Rosso, en känd pilot med grishuvud som lever på att rädda folk som blivit kidnappade av pirater. Han kämpar samtidigt för att hitta ett botemedel för att återfå sin mänskliga skepnad. Detta var först tänkt som en halvtimmeslång film som skulle visas på japanska flyg, men med tanke på Miyazaki´s fascination för luften skenade hans fantasi iväg och det blev till en långfilm.

 

Kiki´s Delivery Service (1989)

Den unga häxan Kiki har precis fyllt 13 år och enligt traditionen är det då dags för henne att flytta hemifrån och på egen hand ge sig ut i världen och slutföra sina studier. Vi får följa med på hennes resa när hon ger sig iväg till staden Korico, men hon ställs inför en tuff utmaning när hon en dag helt plötsligt förlorar förmågan att flyga med sin kvast.

Jag tycker detta är en underbar film som alla kan relatera till då den handlar om att växa upp och hitta sin personlighet och plats i världen.

 

My Neighbor Totoro (1988)

Två unga flickor flyttar ut på landet med sin pappa och snart upptäcker de att träden runt huset är fullt av underliga varelser som har magiska krafter och bara kan ses av barn. Det utvecklar sig till en djup vänskap och de unga barnen tas med på deras livs äventyr.

Detta får nog anses vara den film som är bäst lämpad för småbarn då det är en väldigt gullig historia och inte innehåller våld och lika komplicerad historia som många av de andra filmerna. Det är dock inte en film enbart för barn utan uppskattas av folk i alla åldrar.

 

Castle in The Sky (1986)

Filmen tar sin början när en ung pojke får syn på en flicka som kommer svävandes ned från molnen. Hon har tappat minnet men en mystisk glödande amulett hon bär runt halsen ger de ledtrådar och de ger sig gemensamt ut på ett äventyr för att ta reda på vem hon är och var hon kom ifrån. Filmen är fullspäckad av fascinerande tekniska uppfinningar, en medryckande historia och mängder av karaktärer i form av luftpirater och hemliga agenter.

 

Nausicaä of the Valley of the Winds (1984)

Efter ett stort världskrig har mänskligheten i det närmaste utplånat sig själv och trots att 1000 år har gått är jorden täckt med en djungel full av växter som är giftiga för de få kvarvarande människorna. Stora muterade insekter är de nya härskarna över jorden och endast ett fåtal ställen finns kvar för människorna att leva på. En dag kraschlandar en främmande farkost och de gör en upptäckt som kan förändra deras framtid.

 

Lupin III: Castle of Cagliostro (1979)

Efter att ha upptäckt förfalskade pengar ger sig mästertjuven Lupin III och hans vänner iväg till Cagliostro i jakt på tillverkaren. Det drar de in i en kamp mot den onda härskaren i Cagliostro och ett äventyr att hitta en gammal gömd skatt. Det har även gjorts ett antal tv-serier och andra filmer med samma huvudperson och Miyazaki har varit involverad i flera av dessa. Detta var dock den enda som han regisserade och därmed hans första film.

 

 

Relaterade länkar


Hayao Miyazaki del 1

 

Av: Stefan

Datum för publicering

  • 2005-08-21

Anmäl
2007-03-25 10:27 #1 av: WiktZac

Visst får man en känsla för mannen bakom dessa fantastiska filmer?

En känslig själ, med en fascination och skräck inför framtidens teknologi samtidigt som en stark tro på människans inneboende godhet - ofta materialiserad ifrån unga kvinnor. Fascinerande och mångbottnat!

Fantastisk!

 

//Zac 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.