regissör

Hayao Miyazaki del 1

2005-08-21 14:20 #0 av: Stefan

En av Japans mästare inom film blandar skickligt magi, andar och mystiska varelser med trovärdiga karaktärer, vackra miljöer och fascinerande berättelser. Välkommen in i Miyazakis värld!

Howl´s Moving CastleHär i Sverige har vi alla kommit i kontakt med animerad film och serier, framför allt från Disney, men det anses i allmänhet vara film som är gjord för barn och i vuxen ålder lägger man inte särskilt stor vikt vid det. I Japan däremot är det en stor del av filmindustrin och det finns alla tänkbara genrer inom animerad film precis som med vanlig film. Anime, som vi i väst kallar det, ses helt enkelt som ett alternativt sätt att framföra en historia och man utnyttjar det faktum att det finns få tekniska hinder utan det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

En av de största filmskaparna i Japan är Hayao Miyazaki och de senaste åren har även övriga världen börjat fått upp ögonen för hans filmer. Med Spirited Away vann han 2003 en Oscar för bästa animerade film och Disney har, sedan ett antal år tillbaka, ett avtal att distribuera de flesta av hans filmer på DVD för en västerländsk publik.

Miyazaki som är född 1941 började sin karriär 1963 och ägnade en lång period åt att arbeta som både animatör och regissör för ett antal tv-serier. 1985 bildade han, tillsammans med Isao Takahata, Studio Ghibli och det har sedan dess varit en av Japans mest kända filmstudios.

Något som få känner till är att Miyazaki tidigt i sin karriär hade ambitioner att göra en animerad tv-serie av vår egen Pippi Långstrump och faktiskt la ner en hel del tid på förarbete och skisser, men aldrig fick tillåtelse av Astrid Lindgren att gå vidare.

Vad är det då som gör Miyazaki´s filmer så unika? Det finns givetvis en mängd andra bra animefilmer inom olika genrer, men vad jag själv har fastnat för är att hans filmer är gjorda med en sådan härlig fantasi och berättarglädje. Att dela in de i en viss genre känns inte helt rättvist då de är väldigt kompletta och innehåller allt från drama och romantik till komedi och äventyr.

Det finns gott om återkommande teman i filmerna varav ett av de tydligaste är människans brist på respekt för naturen och vår jord. Miyazaki är även väldigt fascinerad av flygning och i stort sett alla filmer innehåller varelser och tekniska maskiner som flyger.

Miyazaki har i intervjuer berättat att han i hög grad påverkas av personer och händelser i sitt eget liv när han skapar en ny film. Faktum är att alla huvudpersoner, men även andra karaktärer, är baserade på vänner och bekanta i hans närhet. Idén till huvudpersonen i Spirited Away fick han till exempel, efter att han träffade en väns dotter och utgick från hennes agerande och kommentarer när han skapade karaktären Chihiro.

Även olika platser och byggnader har inspirerat filmskapandet och en kul detalj är att han använt sig av flera europeiska städer som inspiration. Staden i Kiki´s Delivery Service är faktiskt skapad med delar av Visby som modell!

 

Vad har vi då att förvänta oss av Miyazaki framöver?

Han har vid ett antal tillfällen nämnt att han tänker pensionera sig och sluta göra film, men han har trots det fortsatt och vi kan redan nu i höst se hans nästa mästerverk Howl´s Moving Castle som har biopremiär 21 oktober. I hemlandet hade den premiär redan 2004 och blev genast en succé som vunnit priser och uppskattning från publiken. Det vore inte otroligt om vi kommer få se den tävla om en Oscar under 2006. Filmen bygger på en barn/ungdomsbok av den engelska författarinnan Diana Wynne Jones och vi får följa en flicka som blir förtrollad till en 90 år gammal kvinna av en häxa. Utan tvekan kommer vi återigen få se en fantasirik saga med bländande animationer.

Anmäl
2005-08-21 15:25 #1 av: johan

Jag ser framemot Howl's Moving Castle enormt mycket. Jag läste om den redan för något år sedan och har sedan dess försökte få tag på den utan att lyckas.

Musiken är väldigt vacker till filmen.

Både Spirited Away och Kiki's Devivery Service är väldigt bra!

Ett ofta genomgående tema i hans filmer brukar vara unga flickor som är på väg att bli vuxna. Och han fångar det på ett så kärleksfullt och mystiskt sätt.

Anmäl
2005-08-21 17:25 #2 av: Stefan

Här finns en trailer för Howl´s Moving Castle.

För mer info om Hayao Miyazaki och Studio Ghibli så rekommenderar jag ett besök hos Nausicaa.net som är en väldigt välgjord och innehållsrik sida.

Anmäl
2007-03-24 22:51 #3 av: zzaga

Åh den är så himla bra!!! Älskar filmerna!!!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.