recensioner,övrigt

Recension: Crash

2005-09-11 18:33 #0 av: Stefan

I Crash får vi följa ett antal personer och deras liv under två dygn i Los Angeles. Genom ett antal händelser vävs deras öde samman.

 

 

 

 

 

Jag ska direkt säga att jag hade väldigt höga förväntningar på den här filmen och tyvärr känns det så här efteråt som att något litet saknas. Det är dock en väldigt bra film och jag har samtidigt en känsla av att filmen tål att funderas på och blir ännu bättre för varje gång man ser den.

 

Skådespelarna gör sina roller väl och de är alla viktiga med tanke på att det inte är en ensam person som gör huvudrollen. Vi ser bland annat Don Cheadle, Matt Dillon, Ryan Phillippe och Sandra Bullock i rollerna.

 

Det stora temat i filmen är rasism och fördomar. Filmen ger inga enkla förklaringar eller svar och ska man vara lite negativ visar den hur världen faktiskt ser ut idag. Flera av karaktärerna utsätts för rasism och utsätter även andra för sin fientlighet vilket leder till en spiral av hat och våld.

 

Crash jämförs av många med bland annat Magnolia och det är då framför allt själva uppbyggnaden av filmen som känns igen, men jag tycker att den även stämningsmässigt är väldigt lik. Detta beror till stor del på musiken som i stort sett alltid är närvarande i bakgrunden samt att historien är långsamt berättad och hela tiden förs framåt med välskriven dialog.

 

Vad jag framför allt gillar med filmen är att den inte visar människor som antingen goda eller onda. Istället är den nyanserad och visar helt vanliga människor med sina svagheter och styrkor. Människor som är ensamma, rädda, frustrerade och ger utlopp för sin rädsla i form av raseri. En av karaktärerna säger tidigt i filmen ”du tror att du vet vem du är, du har inte en aning”. Den repliken säger faktiskt väldigt mycket om filmen och syftar på att vi aldrig kan veta hur vi reagerar och agerar i en viss situation.

 

Crash går just nu på bio och finns även utgiven på dvd region 1.

 

>> Diskutera filmen.

 

Crash poster

Relaterade länkar

Av: Stefan

Datum för publicering

  • 2005-09-11

 

 

 

 

 

Anmäl
2005-10-18 14:54 #1 av: Saber

Måste säga att crash är nog en av dom bättre filmerna som går/gått/kommergå på bio i år. Kan vart rekomendera folk att se den.

Anmäl
2006-04-16 10:43 #2 av: Madeleine

Jag hade inga förväntnigar på filmen innan jag såg den, hade hört att den skulle vara bra, men inte funderat närmare på vare sig handling eller betyg.

Jag tycker att Crash var en otroligt gripande film, den höll mig i ett stadigt grepp från början till slut. Tänkte faktiskt på den i flera dagar efteråt.

Anmäl
2006-05-09 00:53 #3 av: Sputnikk

Hade varken hört så mycket om filmen, eller haft några större förväntningar på den. Men när jag väl satte mig ner och tryckte igång filmen så satt jag som enn staty framför skärmen tills filmen var slut.

Mycket gripande och stundtals rätt träffande historia som jag faktiskt tror väcker människors medvetande om sin värld och samhället de lever i.

 

Anmäl
2006-09-27 13:00 #4 av: Pia

Kanonfilm!! Otroligt förtätad och man får verkligen mycket att tänka på även efteråt...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.