2006-06-26 00:28 #0 av: johan

I Down in the valley visar Edward Norton åter igen att han är en skådespelare i världsklass. Han gör en rollprestation som för tankarna tillbaka till hans genombrottsfilm Primal Fear. Det här är inte en film om enkla ensidiga personer. Det är en film om att vilja väl, men att det inte alltid blir rätt.

Till häst

Harlan, spelad av Edward Norton, är en cowboy som längtar efter landet, men bor i stan. Han hatar bilar, men jobbar på en bensinmack. Han bemöter människor med "Sir" och "M'am" och talar om att det är för lite godhet i världen.

Tobe, spelad av Rachel Evan Wood, är en vilsen tonårstjej som väntar på att livet ska starta. Hon bör tillsammans med sin lillabror Lonnie, spelad av Rory Culkin, och sin far Wade, spelad av David Morse.

På väg till stranden tillsammans med sina vänner stannar Tobe på en bensinmack där hon möter Harlan första gången. Harlan ser henne genom bilrutan när han fyller på bensin i deras bil och det är början på ett äventyr som inte kommer sluta bra.

Bilfönster

Tobe övertalar Harlan om att säga upp sig från macken och följa med henne till stranden. Harlan är inte svår att övertyga och följer med. Under deras dag på stranden blir de kära och spenderar kvällen och natten tillsammans.

Även om Harlan både går rakt till hjärtat hos Tobe och hennes lillebror Lonnie är inte pappan och tillika sheriff lika övertygad om Harlans godhet. David Morse gör som alltid sin roll trovärdigt och berörande. Det råder ingen tvekan om att Wade älskar sina barn, men de når inte fram till varandra. Wade är överbeskyddande och stöter snarare bort barnen än kommer dom nära.

Relationen mellan karaktärerna är gripande och mycket välspelade. Karaktärernas  djup gör filmen mer intressant och mindre förutsägbar än det mest man sett senaste tiden. Alla de fyra karaktärerna hjälper till att bygga upp denna trovärdighet.

Puffror

Rachel Evan Wood är imponerande! Hon är inte bara en vilsen tonåring som vill göra revolt mot sin stränga pappa. På ett subtilt sätt förmedlar hon så mycket mer, men små medel.  Hennes karaktär växer under filmens gång på ett sätt som gör att det är svårt att släppa filmen ur tankarna.

Filmen har aldrig visats på bio här i Sverige, men finns att hyra i videobutikerna nu.

Har du sett filmen? Betygsätt den gärna!

Relaterade länkar

Av: johan

Datum för publicering

  • 2006-06-25