recensioner,övrigt

Det levande slottet

2005-10-22 23:33 #0 av: Stefan

Äntligen har vi nu möjlighet att se Hayao Miyazaki´s nya film i våra biosalonger. Precis som med hans tidigare filmer lockas vi in i en sagovärld full av mystiska figurer och händelser. I centrum står den unga Sofie och ett till synes levande och vandrande slott.

Sofie är en ung kvinna som jobbar i en enkel hattaffär och lever ett vanligt och stillsamt liv. En dag blir hon räddad från några soldater av en ung mystisk man med märkliga krafter.

Kort därefter dyker den elaka Ödeshäxan upp i affären och lägger en förbannelse över Sofie som förvandlar henne till en gammal gumma. Häxan försvinner kvickt därifrån utan förklaring och den enda ledtråd hon ger är en hälsning till trollkarlen Hauru som hon vill att Sofie ska framföra. Hauru är känd som en elak trollkarl och visar sig sällan mer än när hans vandrande slott syns i närheten av en stad. Sofie har inte mycket annat val än att bege sig iväg på sitt livs största äventyr och på vägen stöter hon på karaktärer som en hoppande fågelskrämma, en ung pojke och en elddemon som i sin tur har en förbannelse vilande över sig. Samtidigt är ett stort krig på väg att bryta ut och Sofie hamnar mitt i dess centrum och spelar en avgörande roll för dess utgång.

 

Det levande slottet bygger på en känd barnbok, men det märks tydligt att Miyazaki trots det har kunnat bygga upp sitt manus relativt fritt. Som så ofta förr utspelar sig handlingen i namnlösa städer och platser, men det är en tydlig inspiration från Europa med sina vackra alplandskap och byggnader. Fortfarande är det nästan uteslutande handritade animationer som gäller för Miyazaki och ser man bara stillbilder från en sådan film kan det synas lite platt och tråkigt i jämförelse med senaste årens innovativa 3D-animationer. Så fort Miyazaki skapar liv och rörelse i sina bilder är det helt annorlunda, man dras in i en helt annan värld full av detaljrikedom och fantasi och det är det som gör honom till en av världens bästa sagoberättare. Man vet aldrig vad som kommer att hända härnäst, det är fullt av små finurliga detaljer och små diskreta gester från filmens karaktärer.

Filmen berör ett antal teman och ämnen och det mesta känns igen från tidigare filmer. Miyazaki är en naturromantiker vilket märks på hans vackra scenerier, men han är samtidigt fascinerad av samhällets utveckling med maskiner och människans strävan framåt. Han använder sig effektivt av motsatser där vi ena stunden befinner oss i ett vackert landskap, som närmast kan beskrivas som ett paradis, för att i nästa visa oss den enorma förödelse ett krig medför. Vi får egentligen aldrig reda på exakt vilka det är som krigar eller varför vilket gör det extra tydligt hur meningslöst det är med krig och att oskyldiga alltid drabbas hårdast.

Framför allt är Det levande slottet en kärlekshistoria, men den är betydligt mer komplicerad än man först kan tro. Ett flertal av filmens karaktärer letar efter kärlek på ett eller annat sätt och det är aldrig på förhand bestämt vilka som är goda och vilka som är onda.

Det enda jag kan invända mot skulle vara att det till stora delar känns som en upprepning av tidigare filmer samt att man ibland saknar en förklaring till vissa händelser. Samtidigt är det en så underbar saga och en styrka hos Miyazaki är att allt inte är tillrättalagt och riskerar att bli övertydligt.

Sällan har jag sett fram emot en film så mycket som Det levande slottet och sällan har jag sett fram emot att se om en film så snart som möjligt!

>> Diskutera filmen

Relaterade länkar

Av: Stefan

Datum för publicering

  • 2005-10-22
Anmäl
2005-10-25 21:08 #1 av: Robert
Tack, inte i min smak men mina barn skulle älska filmen.
Hälsningar
.
Robert
Anmäl
2005-10-26 19:02 #2 av: Stefan

Robert: Varför tror du inte den är i din smak? Med de flesta av Miyazaki´s filmer är det faktiskt så att man som vuxen får ut betydligt mer än vad barn får. De kan se den för att det är en underhållande tecknad film, men det är en rätt avancerad story och saker som de inte har en chans att förstå.

Anmäl
2006-10-11 20:39 #3 av: tillalex

Det levande slottet finns numera på DVD med både svensk text och tal.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.