recensioner,övrigt

Dreamgirls

2007-02-16 23:01 #0 av: charlie

Om man gillar Motown musik kommer man garanterat uppskatta Dreamgirls, dock är det det enda som egentligen irriterar mig på filmen, så är det just denna lösa koppling till historiska händelser. Filmen är en slags återskildring och dramatisering av musikhistoriska händelser.


Dreamgirls Lorell, Deena och Effie, tillsammans med sin låtskrivare CC.
Dreamgirls Lorell, Deena och Effie, tillsammans med sin låtskrivare CC.

Jag har aldrig varit på en musikal; live det vill säga. Har ju sett Little shop of Horrors, Mouligne Rouge osv. men det är ju på en bioduk så det kanske inte räknas?
Genren har väl aldrig riktigt växt sig fast på mig men jag älskar R/B, Soul, Hiphop, Jazz etc. så den som läser detta bör kanske ta det som en varning för hur jag har bedömt filmatiseringen av Dreamgirls.

 

Lorrell (Anika Noni Rose), Deena (Beyoncé Knowles) och Effie (Jennifer Hudson)
Lorrell (Anika Noni Rose), Deena (Beyoncé Knowles) och Effie (Jennifer Hudson)
Den andra beståndsdelen är The Supremes. De som kan sin musikhistoria vet att det var denna gruppen som introducerade Diana Ross, i rollen som Deena Jones spelad av Beyoncé Knowles. Men samtidigt om den svarta musikens tillväxt under 60 och 70-talet.
Musiken är inte speciellt anmärkningsvärd, om man inte gillar R/B så borde man kanske inte gå och se Dreamgirls.

 

 

James "Thunder" Early (Eddie Murphy)
James "Thunder" Early (Eddie Murphy)


Under deras första spelning för en vit publik i Florida inser Dreamgirls manager Curtis Taylor Jr. (Jamie Foxx), att Dreagirls har möjlighet att attrahera även vit publik. Men detta bara om Deena Jones, som har fördelaktigare utseende blir förgrundsfigur. Även detta är en parallel till det riktiga Supremes då Jennifer Hudsons rollfigur egentligen, Florence Chapman som var orginal ledsångaren i Supremes men som tvingades bort till fördel för Diana Ross. som Florence är mer känd som, levde ett mycket destruktivt liv och dog redan 1976 endast 33 år gammal. Likt den historiska personen tvingas Effie att backa och senare även lämna gruppen.


Trots det hela tiden ligger nära till rasisitska konflikter i hela filmen så känns den aldrig riktigt allvarlig. Det är glitter och flashinga 70 tals kläder!
En detalj som räddar filmen är att den inte slutar inte i champagne glädje, detta och lysande rollskildringar av så gott som alla skådespelare gör filmen värd att se, såvida man gillar R/B.
Skulle jag sätta ett betyg mellan ett och fem, så skulle Dreamgirls ge en tre plus. 

 

Relaterade länkar

Av: charlie

Datum för publicering

  • 2007-02-16

---

Anmäl
2007-02-16 23:57 #1 av: Cartman

Tack Charlie, gillar Motown (å Beyonce) så rullen ligger på listan. Din rek Inside Man förresten, i min smak - 4.5:a.  

Anmäl
2007-02-17 00:44 #2 av: charlie

:) Tack, gillar Dreamgrils bättre än Inside Man. För mig så är Clive Owens topnotering är antingen BMW reklamen eller Closer...

---

Anmäl
2007-02-17 01:25 #3 av: Cartman

Closer är en usel rulle. Owen oviktig.

Anmäl
2007-02-24 01:29 #4 av: Qabang

Den var okej, varken bra eller dålig. Den gjorde mig dock väldigt besviken, förväntade mig en bättre film. Förstår inte vad meningen med filmen var, och vad var självaste handlingen?

Anmäl
2007-07-26 23:17 #5 av: davidia

jag tyckte den var skit dålig!!

Anmäl
2007-07-26 23:37 #6 av: Kokoskorven

Verkligen kass...orkade inte se klart!

Anmäl
2007-07-30 14:44 #7 av: Cartman

Det svänger ju katten var det första jag tänkte första timmen. Eddie Murphy rockar järnet och är utmärkt som James "Thunder" Early, en överraskning. Bootylicious babe Beyoncé är trovärdig i rollen som Deena Jones, den bästa performance jag har sett med henne hittills (ref Austin Powers och Pink Panther). Men den som spelar your socks off är Jennifer Hudson som Effie White. Pyramidalt bra skådespeleri hela vägen och vilken pipa! Inte undra på att hon fick en Oscar för Best Supporting Actress. Supporting förresten, tycker snarare att det var hon som gjorde filmen. Sen har vi Jamie Foxx som managern Curtis Taylor, habilt jobb men inget man ringer och väcker polarna för. Första timmen hade som sagt bra momentum för att i första kvarten i andra tappa helt. Musiken är ju mycket tilltalande så länge det rör sig om riktiga låtar men när det musikalifieras (typ konversation med sång) så skruvar jag på mig. Pinsamma texter och hafsverkiga toner. Finns ett antal sådana i filmen. Nåja, filmen pickar upp igen efter dippen och avslutar med flaggan hyfsat i topp. (3.5/5)

Anmäl
2008-09-18 11:19 #8 av: paivi

Helt okej antar jag... inte särskilt intressant men jag orkade faktiskt titta på hela filmen :)

Anmäl
2008-09-20 01:01 #9 av: Abico

Jag tyckte att den var grymt dålig ^^' Lyckades dock tvinga mig igenom hela...

Hanna 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.