film

Ringaren I Notre Dame, 1923

2009-05-23 17:43 #0 av: botakt

Det finns många typer av Ringaren i Notre Dame. Denna är från 1923.

Ringaren i Notre Dame skrevs av Vicktor Hugo 1831. Orginaltiteln är Notre Dame de Paris. Boken skildrar medeltiden samt för tillbaka-blickar och hoppar bakåt och framåt från 1482. Huvudpersonerna är Quasimodo, en missbildad man, och Esmeralda, den unga vackra zigenerskan med sin lilla get Djali samt den onde domaren Frollo. Boken har ett uppskattat budskap om att man inte behöver vara ond bara för att man är ful. 

Boken har blivit film flera gånger. Första gången var 1923 och sedan gjordes den även år 1939, 1957 och 1982 som TV- film. Disney gjorde en tecknad film 1996 i ett snällare format. Där sjunger dom mycket och Quasimodo har även vattenkastarna Vicktor, Hugo och Laverne som kompisar där han bor i klocktornet. Men disneys filmatisering har kvar mycket av allvaret från boken. 

Quasimodo är ett hittebarn som Frollo hittar och det framstår inte i nån av filmerna. Utan där är han på flykt med sina föräldrar. Medans Esmeralda är ett franskt barn och blir hängd och inte bränd. Frollo är inte lika ond som han framstår i filmerna, utan mer mjuk. Medan Pheobeus inte är lika hjältemodig.

Innehållet i filmen: Quasimodo lämmnas som hittebarn i Notre Dame och där tas han om hand av Frollo. Senare i filmen är både Frollo och Quasimodo kära i Esmeralda som i sin tur är kär i Pheobeus. Esmeralda och Quasimodo blir dömda till döden av dommare och av Frollo.

Filmen skildrar även hur domar var på medeltiden. Det får man veta när Quasimodo och Esmeralda döms.

 

 

 

Källa: www.wikipedia.se
Bild: wikipedia

 

 

Anmäl
2009-06-13 02:35 #1 av: Anken

Ifall jag ska vara ärlig så hade jag ingen aning om att filmen har gjorts så många gånger, jag har bara sett den tecknade disney-versionen. Hehe. Tungan ute

Var det inte Esmeralda som hade en söt liten get eller nåt förresten? Länge sedan jag såg den här filmen alltså.

Anmäl
2009-06-13 10:50 #2 av: ivanhoe81

#1 jo det var esmeralda i disney versionen som jag vet om

Anmäl
2009-06-13 11:25 #3 av: botakt

#1 Jopp  Esmeralda har en liten get i alla filmer  som heter DjaliSkrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.